Ozorki po grecku
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ozory wieprzowe | 4 |
włoszczyzna | pół pęczka |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4 kulki |
sól | |
marchewka | 4 średnie |
pietruszka | 2 średnie |
seler | 1 mały |
cebula | 4 |
koncentrat pomidorowy | mała puszka |
olej | |
cukier | |
natka pietruszki do dekoracji |
Ozory myjemy, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy solą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-2,5 godziny. Po tym czasie ozory powinny być już miękkie i dać się łatwo obrać.
W tym czasie robimy sos. Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy starte warzywa, lekko solimy, a po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy na lekko złoty kolor. Do garnka przekładamy cebulę i uduszone warzywa, dodajemy listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, koncentrat, odrobinę cukru i podlewamy 1/4 szklanki wody. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aż warzywa będą miękkie.
Mięso wyjmujemy z wywaru i pozwalamy mu lekko przestygnąć. Gdy ozory trochę przestygną obieramy je ze skóry. Gdy są dobrze ugotowane nie sprawia to problemu. Nie można ich tylko zbyt mocno wystudzić i wysuszyć, bo będzie je ciężko obrać. Obrane mięso kroimy w plasterki układamy na półmisku i przykrywamy sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.