Ozorek w sosie chrzanowym
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ozór wołowy | 1 |
marchewka | 2 |
pietruszka | 1 |
seler | 1 |
cebula | 1 |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4-5 |
masło | 2 łyżki |
mąka | 1 łyżka |
chrzan tarty bez dodatków | 4-5 łyżek |
śmietana 22% | szklanka |
sok z cytryny | do smaku |
sól, pieprz, cukier | do smaku |
To sztandarowe danie barów mlecznych można przygotować w domu. Trzeba tylko mieć dużo czasu. Dla miłośników podrobów prawdziwe delicje!
Ozór wyszorować, zdjąć błony. Warzywa obrać i umyć. Zalać ozór, warzywa , ziele angielskie i liść laurowy wodą i gotować na małym ogniu 3 godziny. W miarę potrzeby dolewać wody. Wyjąć ozór z wywaru, zdjąć skórę, pokroić poprzecznie w plastry. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć mieszając na małym ogniu. Przecedzić wywar z gotowania ozora (powinno zostać około 2 szklanki), dodać zasmażkę. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę i chrzan. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać ozór w sosie tradycyjnie z dodatkiem ziemniaków puree lub kopytek i zasmażanych buraczków lub z czeskim knedlami drożdżowymi i marynatami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.