- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ozór wołowy | 1 |
marchewka | 2 |
pietruszka | 1 |
seler | 1 |
cebula | 1 |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4-5 |
masło | 2 łyżki |
mąka | 1 łyżka |
chrzan tarty bez dodatków | 4-5 łyżek |
śmietana 22% | szklanka |
sok z cytryny | do smaku |
sól, pieprz, cukier | do smaku |
Ozór wyszorować, zdjąć błony. Warzywa obrać i umyć. Zalać ozór, warzywa , ziele angielskie i liść laurowy wodą i gotować na małym ogniu 3 godziny. W miarę potrzeby dolewać wody. Wyjąć ozór z wywaru, zdjąć skórę, pokroić poprzecznie w plastry. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć mieszając na małym ogniu. Przecedzić wywar z gotowania ozora (powinno zostać około 2 szklanki), dodać zasmażkę. Gotować 5 minut. Dodać śmietanę i chrzan. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać ozór w sosie tradycyjnie z dodatkiem ziemniaków puree lub kopytek i zasmażanych buraczków lub z czeskim knedlami drożdżowymi i marynatami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...