Owsianka samo zdrowie

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jabłko 1
Mały dojrzały banan 1
śliwki 3-4
orzechy garść
pestki dyni 2 łyżki
pestki słonecznika 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
płatki owsiane górskie 2 szklanki
zimna woda 1 szklanka
mleko 2 szklanki
miód
Sól szczypta
cynamon szczypta
Owsianka to najzdrowsze śniadanie. Potrafi być pyszna!

Jabłko pokroić w kosteczkę bez obierania. Śliwki bez pestek pokroić. Banan obrać i pokroić w kosteczkę. Podprażyć na suchej patelni ziarna dyni i słonecznika. Włożyć to wszystko do garnka, dodać rodzynki i płatki. Zalać zimną wodą i zostawić na kilka minut. Potem dodać sól i cynamon. Gotować na małym ogniu 2 minuty, dolać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut pod przykryciem. Posypać orzechami. Owsiankę można dosłodzić miodem.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.