Owsianka samo zdrowie
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
jabłko | 1 |
Mały dojrzały banan | 1 |
śliwki | 3-4 |
orzechy | garść |
pestki dyni | 2 łyżki |
pestki słonecznika | 2 łyżki |
rodzynki | 2 łyżki |
płatki owsiane górskie | 2 szklanki |
zimna woda | 1 szklanka |
mleko | 2 szklanki |
miód | |
Sól szczypta | |
cynamon | szczypta |
Owsianka to najzdrowsze śniadanie. Potrafi być pyszna!
Jabłko pokroić w kosteczkę bez obierania. Śliwki bez pestek pokroić. Banan obrać i pokroić w kosteczkę. Podprażyć na suchej patelni ziarna dyni i słonecznika. Włożyć to wszystko do garnka, dodać rodzynki i płatki. Zalać zimną wodą i zostawić na kilka minut. Potem dodać sól i cynamon. Gotować na małym ogniu 2 minuty, dolać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut pod przykryciem. Posypać orzechami. Owsiankę można dosłodzić miodem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.