Owoce nasturcji marynowane

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
zielone owoce nasturcji 0,5 kg
ocet jabłkowy 6% 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
liść laurowy 4
czarny pieprz 20 ziaren
ziele angielskie 12 ziarenek
goździki 8
sól
W smaku przypominają kapary. Są ostre i świetnie nadają się do doprawiania sałatek, mięs i sosów. Owoce nasturcji użyte do marynaty muszą pochodzić z przydomowego ekologicznego ogródka lub z ekologicznej uprawy.

Zagotować litr wody i mocno posolić. Wrzucić owoce nasturcji i gotować 3 minuty. Rozdzielić przyprawy do wyparzonych słoiczków. Osączyć nasturcje na sicie i wsypać do słoiczków z przyprawami. Zagotować ocet z cukrem i łyżeczką soli. Gorącym octem napełnić słoiczki z nasturcją. Zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Pasteryzować w temperaturze 90°C przez 15 minut. Podawać jak kapary.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.