Owoce nasturcji marynowane
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zielone owoce nasturcji | 0,5 kg |
ocet jabłkowy 6% | 2 szklanki |
cukier | 0,5 szklanki |
liść laurowy | 4 |
czarny pieprz | 20 ziaren |
ziele angielskie | 12 ziarenek |
goździki | 8 |
sól |
W smaku przypominają kapary. Są ostre i świetnie nadają się do doprawiania sałatek, mięs i sosów. Owoce nasturcji użyte do marynaty muszą pochodzić z przydomowego ekologicznego ogródka lub z ekologicznej uprawy.
Zagotować litr wody i mocno posolić. Wrzucić owoce nasturcji i gotować 3 minuty. Rozdzielić przyprawy do wyparzonych słoiczków. Osączyć nasturcje na sicie i wsypać do słoiczków z przyprawami. Zagotować ocet z cukrem i łyżeczką soli. Gorącym octem napełnić słoiczki z nasturcją. Zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Pasteryzować w temperaturze 90°C przez 15 minut. Podawać jak kapary.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.