Orientalny krem z cukinii
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinia | 500g |
trawa cytrynowa | 1 |
zioła prowansalskie | |
sok z 1 limonki | |
oliwa | 5łyżek |
sól i pieprz | |
śmietnka kremówka | 4 łyżki |
bulion warzywny | 1 litr |
mleko kokosowe | 200 ml |
Znakomita, kremowa zupa z lekką nutą orientu.
Cukinie umyć i pokroić w kawałki. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zachować kilka kawałków do dekoracji. Resztę cukinii zalać bulionem. Wrzucić trawę cytrynową. Ugotować do miękkości. Wyjąć trawę cytrynową, wlać mleczko kokosowe i wsypać zioła prowansalskie. Zagotować, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na talerze, oprószyć grubo zmielonym pieprzem i położyć kleks kremówki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.