Orientalny krem z cukinii

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinia 500g
trawa cytrynowa 1
zioła prowansalskie
sok z 1 limonki
oliwa 5łyżek
sól i pieprz
śmietnka kremówka 4 łyżki
bulion warzywny 1 litr
mleko kokosowe 200 ml
Znakomita, kremowa zupa z lekką nutą orientu.

Cukinie umyć i pokroić w kawałki. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zachować kilka kawałków do dekoracji. Resztę cukinii zalać bulionem. Wrzucić trawę cytrynową. Ugotować do miękkości. Wyjąć trawę cytrynową, wlać mleczko kokosowe i wsypać zioła prowansalskie. Zagotować, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wlać na talerze, oprószyć grubo zmielonym pieprzem i położyć kleks kremówki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.