Orecchiette z groszkiem i porami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
zielony groszek świeży lub mrożony | 500g |
makaron orchetti | 500g |
pory | 2 małe lub 1 duży |
oliwa lub klarowane masło | 4 łyżki |
śmietanka kremówka | 300 ml |
parmezan 150 g | |
sól, cukier, pieprz |
Lekkie i aromatyczne. I szybkie. Chyba, że wzorem włoskich pań domu, malutkie uszka z ciasta makaronowego będziemy lepić samodzielnie.
Pory opłukać pokroić w plasterki, usmażyć na oliwie aż będą miękkie. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, dodać pół łyżeczki cukru (dzięki temu zachowa kolor). Gotować 7 minut. Odcedzić. Ugotować makaron. Podgrzać śmietankę, dodać do niej 100 g startego parmezanu, podgrzewać mieszając aż ser się rozpuści. Dodać do sosu warzywa. Polać makaron sosem, posypać resztą startego parmezanu, posypać grubo mielonym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.