- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
zielony groszek świeży lub mrożony | 500g |
makaron orchetti | 500g |
pory | 2 małe lub 1 duży |
oliwa lub klarowane masło | 4 łyżki |
śmietanka kremówka | 300 ml |
parmezan 150 g | |
sól, cukier, pieprz | |
Pory opłukać pokroić w plasterki, usmażyć na oliwie aż będą miękkie. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, dodać pół łyżeczki cukru (dzięki temu zachowa kolor). Gotować 7 minut. Odcedzić. Ugotować makaron. Podgrzać śmietankę, dodać do niej 100 g startego parmezanu, podgrzewać mieszając aż ser się rozpuści. Dodać do sosu warzywa. Polać makaron sosem, posypać resztą startego parmezanu, posypać grubo mielonym pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...