Oponki serowe Etki

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
twaróg 750 g
masło 150 g
jaja 3
żółtka 3
sól
cukier 1,5 szklanki
ocet lub sok z cytryny 1,5 łyżeczki
soda 3 łyżeczki
mąka 750 g
tłuszcz do smażenia

Edyta Kapinos, autorka maskotek z rysunków, o których pisaliśmy w ubiegłym tygodniu, przedstawiła nam swój przepis na oponki serowe - idealne nie tylko na Tłusty Czwartek!

Ser zmielić, wymieszać z miękkim masłem, cukrem jajami i żółtkami. Połączyć mąkę z sodą, solą i octem. Dodać do masy serowej. Wyrobić twarde ciasto. Rozwałkować na ok 1/5 cm. Szklanka wycinać kółka a kieliszkiem kółeczka w środku każdej oponki. Tłuszcz rozgrzać w rondlu. Smażyć oponki na mocno rozgrzanym tłuszczu obracając je raz w trakcie smażenia. Osączyć na ręcznikach papierowych. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu.

zdj. Edyta Kapinos

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.