Opieńki marynowane
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
opieńki | 1 kg |
woda | 2 szklanki |
ocet jabłkowy | 1 szklanka |
cukier | 1-2 łyżki |
sól | 2 łyżeczki |
cebula | 2 |
ziele angielskie | 3-4 |
listek laurowy | 3-4 |
Znakomity dodatek do wykwintnego półmiska wędlin.
Grzyby opłukać. Gotować 30 minut w osolonej wody. Odcedzić. Zagotować 2 szklanki wody z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami. Spróbować. Dodać cukier i sól według gustu (nie trzeba się bać cukru, dzięki niemu zrównoważony jest kwaśny smak octu). Pogotować marynatę 5 minut. Dodać grzyby. Do wyparzonych słoików nakładać grzyby, cebulę i zalewać gorąca marynatą. Marynata musi zakrywać grzyby ale w słoiku musi zostać 1-2 cm powietrza. Zamknąć słoiki szczelnie i postawić do góry dnem. Poczekać co najmniej miesiąc i jeść.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.