Omlet z ziołami
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 3 |
woda gazowana | 2 łyżki |
tymianek suszony lub świeży | 1 łyżeczka |
natka pietruszki | 1 łyżka |
śmietana 22% | 2 łyżki |
masło | 100 g |
szczypiorek | 1 łyżka |
świeża bazylia | garstka |
Świetne danie na letni lunch.
Jaja wbić do miski i roztrzepać widelcem. Wymieszać z wodą mineralną, solą, pieprzem, tymiankiem i świeżo posiekaną pietruszką. Na końcu dodać śmietanę i listki bazylii. Rozgrzać patelnię i stopić masło. Trochę odlać do miseczki. Jajka z przyprawami wlać na gorący tłuszcz i pozwolić im się ściąć. Gdy utworzy się placek, delikatnie przewrócić na drugą stronę. Po około 10 minutach przełożyć na talerz, polać resztą stopionego masła i posypać świeżo pociętym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.