Omlet z pieczarkami
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 3 |
mąka pszenna | 2 łyżeczki |
pieczarki | 100 g |
klarowane masło | do smażenia |
sól i pieprz do smaku |
Szybkie danie na lunch lub kolację.
Oczyścić pieczarki. Pokroić w plasterki, szybko usmażyć na maśle. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka zmiksować z mąką i dwoma łyżkami wody. Dodać szczyptę soli. Domieszać delikatnie pianę. Rozgrzać masło na patelni. Wlać masę na omlet. Gdy masa jajeczne się zetnie, odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyłożyć omlet na patelnię. Położyć pieczarki na połówce omletu. Przykryć drugą połową. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.