Omlet z cukinią i krewetkami

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinie 3 małe
cebule 1
jaja 6
świeży koperek pęczek
oliwa 6 łyżek
bułka tarta 1łyżka
krewetki 6 tygrysich lub opak
sól i pieprz do smaku
Szybkie, zaskakujące, eleganckie danie dla niespodziewanych gości.

Umyć i pokroić cukinie w plasterki. Rozmrozić krewetki i przelać wrzątkiem (tygrysie obgotować 4 minuty w osolonej wodzie, chyba, że są gotowane) . Umyć, osuszyć i pociąć koperek. Obrać i pokroić w kosteczkę cebulę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać cebulę i cukinie w jednej warstwie (jeśli patelnia jest zbyt mała, smażyć partiami). Usmażyć na złoto. Osączyć na ręczniku kuchennym. Ubić jajka, dodać  bułkę tartą, cukinie, cebulę, koperek, sól i pieprz. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, wlać masę omletową, na wierzchu położyć krewetki. Smażyć na bardzo małym ogniu 10 minut. Zwiększyć ogień i po minucie odwrócić omlet. Zrumienić z drugiej strony. Można też omlet zapiec w piekarniku od góry ale tylko wtedy, gdy patelnie nie ma łatwopalnych części (drewniane uchwyty!). Podawać natychmiast z dodatkiem zielonej sałaty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.