- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 3 małe |
cebule | 1 |
jaja | 6 |
świeży koperek | pęczek |
oliwa | 6 łyżek |
bułka tarta | 1łyżka |
krewetki | 6 tygrysich lub opak |
sól i pieprz do smaku | |
Umyć i pokroić cukinie w plasterki. Rozmrozić krewetki i przelać wrzątkiem (tygrysie obgotować 4 minuty w osolonej wodzie, chyba, że są gotowane) . Umyć, osuszyć i pociąć koperek. Obrać i pokroić w kosteczkę cebulę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać cebulę i cukinie w jednej warstwie (jeśli patelnia jest zbyt mała, smażyć partiami). Usmażyć na złoto. Osączyć na ręczniku kuchennym. Ubić jajka, dodać bułkę tartą, cukinie, cebulę, koperek, sól i pieprz. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, wlać masę omletową, na wierzchu położyć krewetki. Smażyć na bardzo małym ogniu 10 minut. Zwiększyć ogień i po minucie odwrócić omlet. Zrumienić z drugiej strony. Można też omlet zapiec w piekarniku od góry ale tylko wtedy, gdy patelnie nie ma łatwopalnych części (drewniane uchwyty!). Podawać natychmiast z dodatkiem zielonej sałaty.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...