- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka ekologiczne, świeże | 6dużych |
mąka pszenna lub kukurydziana | 3,5 łyżki |
mleko pełnotłuste | 100ml |
cukier waniliowy |
truskawki | 400g |
sól | szczypta |
masło do smażenia | 1łyżka |
Truskawki umyć odszypułkować. Jeśli są duże pokroić. Ubić jajka z mlekiem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, łyżką cukru pudru i mąką. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Rozgrzać masło na głębokiej średniej patelni, wylać masę jajeczną. Ułożyć na niej truskawki, smażyć pod przykryciem, aż masa się częściowo zetnie (ok 1,5 minuty). Wstawić do rozgrzanego piekarnika i dopiec omlet. Uwaga: patelnia musi mieć rączki z nietopliwego materiału! Jeżeli nie mamy takiej patelni, odwrócić omlet przy pomocy szerokiej szpatułki na drugą stronę i dosmażyć. Gotowy omlet posypać cukrem pudrem i pokroić w trójkąty. Osobno podać cukier puder.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...