Ogórkowa ze słodkich
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
por | 1 |
ogórki świeże gruntowe | 500g |
marchewka | 2 |
szynka gotowana | 200g |
kalarepy | 3 |
śmietnka kremówka | 200ml |
bulion drobiowy | 1,5 litra |
gałka muszkatołowa | ćwierć łyżeczki |
zioła do dekoracji (koperek, bazylia, natka) | |
sól i pieprz |
Ogórkowa ze świeżych ogórków to w naszej tradycji potrawa raczej nieznana. Spróbujcie koniecznie!
Zostawić 1 ogórek do dekoracji. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Pokroić w kostkę szynkę. Zalać warzywa (bez ogórków) bulionem i gotować do miękkości. Dodać ogórki zagotować. Wlać śmietankę, wrzucić pokrojoną szynkę, doprawić gałką, sola i pieprzem. Zagotować. Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa i tartego parmezanu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.