Mięso umyć osuszyć. Wymieszać mąkę z papryką, solą i pieprzem, panierować mięso ze wszystkich stron. Szalotki i czosnek obrać. Brokuły umyć podzielić na różyczki. Brukselki umyć, usunąć brzydkie, wierzchnie listki. Rozgrzać tłuszcz i przesmażyć nóżki na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do brytfanki, dodać brokuły i brukselkę, czosnek i szalotki, posypać tymiankiem, zalać bulionem wymieszanym z dżemem morelowym, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35-40 minut. Odkryć naczynie i dopiec jeszcze 10-15 minut.
Nogi kurze pieczone z brukselką i brokułami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Nogi kurze | 4 |
brukselka | 400 g |
ziemniaki | 500 g |
czosnek | 4 ząbki |
szalotki | 150 g |
tymianek | łyżeczka |
czerwona papryka | łyżeczka |
mąka kukurydziana | łyżka |
Dżem morelowy | łyżka |
Olej lub masło klarowane do smażenia | 2 łyżki |
bulion | szklanka |
Sól, pieprz do smaku | |
brokuły | 500 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.