Mięso umyć osuszyć. Wymieszać mąkę z papryką, solą i pieprzem, panierować mięso ze wszystkich stron. Szalotki i czosnek obrać. Brokuły umyć podzielić na różyczki. Brukselki umyć, usunąć brzydkie, wierzchnie listki. Rozgrzać tłuszcz i przesmażyć nóżki na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do brytfanki, dodać brokuły i brukselkę, czosnek i szalotki, posypać tymiankiem, zalać bulionem wymieszanym z dżemem morelowym, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35-40 minut. Odkryć naczynie i dopiec jeszcze 10-15 minut.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Nogi kurze | 4 |
brukselka | 400 g |
ziemniaki | 500 g |
czosnek | 4 ząbki |
szalotki | 150 g |
tymianek | łyżeczka |
czerwona papryka | łyżeczka |
mąka kukurydziana | łyżka |
Dżem morelowy | łyżka |
Olej lub masło klarowane do smażenia | 2 łyżki |
bulion | szklanka |
Sól, pieprz do smaku | |
brokuły | 500 g |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...