Nóżki cielęce w galarecie

  • Czas 4 godz.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
nóżki cielęce 4 lub 1 kg golonki
marchew 1
pietruszka 1
seler pół
cebule 2
czosnek 2-3 ząbki
listek laurowy 2
ziele angielskie 3-4
pieprz czarny ziarnisty 3-4
Białko 1
sok z 2 cytryn
sól do smaku
Są o wiele delikatniejsze od nóżek wieprzowych.

Mięso opłukać, warzywa obrać. Cebulę posiekać. Zalać mięso z warzywami dwoma litrami wody i gotować na malutkim ogniu 3 godziny. Po godzinie posolić. Wyjąć mięso, oddzielić od kości. Wywar przecedzić i zagotować z ubitym białkiem i sokiem z cytryny. Przecedzić przez gęste sito lub gazę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso pokroić w małe kawałeczki.Ozdobną formę wyłozyć folią. Gdy galareta zacznie stygnąć wlać częśc na dno formy. Włozyć kawalki marchewki lub gotowane na twardo jajka. Wlożyć mięsi i zalać stygnącą galaretą. Odstawić do zastygnięcia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.