Nóżki cielęce w galarecie
- Czas 4 godz.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
nóżki cielęce | 4 lub 1 kg golonki |
marchew | 1 |
pietruszka | 1 |
seler | pół |
cebule | 2 |
czosnek | 2-3 ząbki |
listek laurowy | 2 |
ziele angielskie | 3-4 |
pieprz czarny ziarnisty | 3-4 |
Białko | 1 |
sok z 2 cytryn | |
sól | do smaku |
Są o wiele delikatniejsze od nóżek wieprzowych.
Mięso opłukać, warzywa obrać. Cebulę posiekać. Zalać mięso z warzywami dwoma litrami wody i gotować na malutkim ogniu 3 godziny. Po godzinie posolić. Wyjąć mięso, oddzielić od kości. Wywar przecedzić i zagotować z ubitym białkiem i sokiem z cytryny. Przecedzić przez gęste sito lub gazę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso pokroić w małe kawałeczki.Ozdobną formę wyłozyć folią. Gdy galareta zacznie stygnąć wlać częśc na dno formy. Włozyć kawalki marchewki lub gotowane na twardo jajka. Wlożyć mięsi i zalać stygnącą galaretą. Odstawić do zastygnięcia.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.