- Czas przygotowania 4 godz.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
nóżki cielęce | 4 lub 1 kg golonki |
marchew | 1 |
pietruszka | 1 |
seler | pół |
cebule | 2 |
czosnek | 2-3 ząbki |
listek laurowy | 2 |
ziele angielskie | 3-4 |
pieprz czarny ziarnisty | 3-4 |
Białko | 1 |
sok z 2 cytryn | |
sól | do smaku |
Mięso opłukać, warzywa obrać. Cebulę posiekać. Zalać mięso z warzywami dwoma litrami wody i gotować na malutkim ogniu 3 godziny. Po godzinie posolić. Wyjąć mięso, oddzielić od kości. Wywar przecedzić i zagotować z ubitym białkiem i sokiem z cytryny. Przecedzić przez gęste sito lub gazę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso pokroić w małe kawałeczki.Ozdobną formę wyłozyć folią. Gdy galareta zacznie stygnąć wlać częśc na dno formy. Włozyć kawalki marchewki lub gotowane na twardo jajka. Wlożyć mięsi i zalać stygnącą galaretą. Odstawić do zastygnięcia.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...