Nowojorski sernik

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pokruszone herbatniki (najlepiej digestive) 1 szklanka
masło 3 łyżki
cukier 1 szklanka + 3 dodat
serek Philadelphia 4 opakowania
kwaśna śmietana 1 szklanka
jajka 4
zmielona wanilia 1 łyżka

Piekarnik rozgrzać do 170 C. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z masłem, dodać 3 łyżki cukru. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy ok. 20 centymetrów i piec 10 minut. Ser i cukier zmiksować, gdy się połączą w jednolitą masę, dodać śmietanę, znów zmiksować. Dodać jajka i wymieszać ręcznie lub na najwolniejszych obrotach. Przelać na podpieczony spód. Piec 55-60 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.