Piekarnik rozgrzać do 170 C. Herbatniki pokruszyć, wymieszać z masłem, dodać 3 łyżki cukru. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy ok. 20 centymetrów i piec 10 minut. Ser i cukier zmiksować, gdy się połączą w jednolitą masę, dodać śmietanę, znów zmiksować. Dodać jajka i wymieszać ręcznie lub na najwolniejszych obrotach. Przelać na podpieczony spód. Piec 55-60 minut.
Nowojorski sernik
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pokruszone herbatniki (najlepiej digestive) | 1 szklanka |
masło | 3 łyżki |
cukier | 1 szklanka + 3 dodat |
serek Philadelphia | 4 opakowania |
kwaśna śmietana | 1 szklanka |
jajka | 4 |
zmielona wanilia | 1 łyżka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.