- Czas
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 6 sztuk |
wołowina | 300 g |
cebula | 1 |
marchew | 1 |
sos sojowy | 6 łyżek |
cukier | 2,5 łyżki |
olej | 2 łyżki |
Wołowinę zmrozić i pokroić w cieniutkie plasterki. W miseczce wymieszać łyżkę sosu sojowego i ½ łyżki cukru. Wymieszać zalewę z mięsem, odstawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, włożyć do wody na 5 minut. Następnie przełożyć na durszlak i odsączyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki. Na dużej patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać ziemniaki i cebulę i smażyć mieszając przez minutę. Położyć wołowinę na ziemniakach. Kiedy wołowina zacznie zmieniać kolor, przemieszać składniki nie przerywając smażenia, dolać 1,5 szklanki wody i zagotować. Dodać marchew, 5 łyżek sosu sojowego i 2 łyżki cukru, wymieszać. Kiedy potrawa się ponownie zagotuje, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 20 minut, aż ilość wywaru zmniejszy się o połowę. Zdjąć pokrywkę, zdjąć patelnię z ognia i odstawić na 10 minut. Wymieszać składniki drewnianą łyżką i przełożyć do miseczek. Polać wywarem z patelni.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...