New England clam chowder
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
małże (sercówki, brzytwy, łopatki oprócz omułków) | 2 kg |
olej | 1 łyżka |
boczek wędzony | 100g |
szalotki | 2 |
mąka | 2 łyżki |
ziemniaki | pół kilo |
mleko | 3 szklanki |
listek laurowy | 2 |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
sól i pieprz do smaku | |
tymianek świeży | garść |
Wrzucić małże do wody z solą, umyć. Te, które się otworzą wyrzucić. Zmienić wodę kilka razy. Włożyć małże do dużego garnka. Dolać szklankę wody. Przykryć i gotować 10-12 minut aż się otworzą. Wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Wyjąć małże ze skorupek. Włożyć do wywaru z gotowania. Odstawić. Boczek pokroić w kosteczkę. Usmażyć boczek na oleju. Dodać posiekane szalotki, usmażyć na złoto. Dodać mąkę i smażyć minutę. Odcedzić małże. Dolać wywar z małży (powinno go być pół litra, w razie potrzeby uzupełnić wodą) i mleko. Dodać tymianek i listek laurowy. Kartofle obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do płynów. Gotować na malutkim ogniu do miękkości. Dodać pokrojone małże. Zagrzać. Dodać pół szklanki śmietanki. Podawać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.