- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
małże (sercówki, brzytwy, łopatki oprócz omułków) | 2 kg |
olej | 1 łyżka |
boczek wędzony | 100g |
szalotki | 2 |
mąka | 2 łyżki |
ziemniaki | pół kilo |
mleko | 3 szklanki |
listek laurowy | 2 |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
sól i pieprz do smaku | |
tymianek świeży | garść |
Wrzucić małże do wody z solą, umyć. Te, które się otworzą wyrzucić. Zmienić wodę kilka razy. Włożyć małże do dużego garnka. Dolać szklankę wody. Przykryć i gotować 10-12 minut aż się otworzą. Wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Wyjąć małże ze skorupek. Włożyć do wywaru z gotowania. Odstawić. Boczek pokroić w kosteczkę. Usmażyć boczek na oleju. Dodać posiekane szalotki, usmażyć na złoto. Dodać mąkę i smażyć minutę. Odcedzić małże. Dolać wywar z małży (powinno go być pół litra, w razie potrzeby uzupełnić wodą) i mleko. Dodać tymianek i listek laurowy. Kartofle obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do płynów. Gotować na malutkim ogniu do miękkości. Dodać pokrojone małże. Zagrzać. Dodać pół szklanki śmietanki. Podawać.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...