NALEWKA WIŚNIOWA

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wiśnie 1 kg
liście wiśni 300 sztuk
woda 1 i 1/2 litra
cukier waniliowy 1 opakowanie
świeżo wyciśnięty sok z cytryny 1 sztuka
spirytus 1 litr

WYKONANIE:

Wszystkie składniki nalewki zagotować,gdy zaczną wrzeć,zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 20 minut.

Kilka minut przed końcem gotowania dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny.

Nalewkę przecedzić i wystudzić.

Następnie do zimnego wywaru dodać 1 litr spirytusu,dokładnie wymieszać i odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

Po kilku dniach nalewka jest gotowa do spożycia.

 

PO DOBRYM PIKNIKOWYM JEDZENIU CZAS NA ODROBINĘ NALEWECZKI :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.