Naleśniki ze szpinakiem, rodzynkami i gorgonzolą
- Czas 45 min.
- Czas oczekiwania 10 dni
- Trudność
- Porcja dla
naleśniki | |
szpinak mrożony w liściach | 1 opakowanie |
szalotki | 3 |
ząbek czosnku | |
orzechy włoskie | 100 gram |
gorgonzola | 100 gram |
rodzynki | 50 gram |
gałka muszkatołowa | szczypta |
ocet sherry lub sok z cytryny | kilka kropli |
oliwa z oliwek |
Uwielbiane przez wszystkich naleśniki ze szpinakiem. Tym razem w nowej odsłonie – z rodzynkami, orzechami i aromatyczną gorgonzolą.
Naleśniki przygotować z tego przepisu. Rodzynki zalać wrzątkiem. Szpinak rozmrozić. Szalotki i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić na niej posiekane szalotki i ząbek czosnku. Dodać szpinak. Rodzynki odcedzić i wrzucić na patelnie. Całość doprawić startą gałką muszkatołową, octem sherry, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Napełnić farszem naleśniki. Ułożyć naleśniki na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Wierzch posypać orzechami włoskimi i rozkruszoną gorgonzolą. Całość zapiec kilka minut w piekarniku aż naleśniki będą złociste.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.