Naleśniki ze szpinakiem, rodzynkami i gorgonzolą

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 10 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
naleśniki
szpinak mrożony w liściach 1 opakowanie
szalotki 3
ząbek czosnku
orzechy włoskie 100 gram
gorgonzola 100 gram
rodzynki 50 gram
gałka muszkatołowa szczypta
ocet sherry lub sok z cytryny kilka kropli
oliwa z oliwek
Uwielbiane przez wszystkich naleśniki ze szpinakiem. Tym razem w nowej odsłonie – z rodzynkami, orzechami i aromatyczną gorgonzolą.

Naleśniki przygotować z tego przepisu. Rodzynki zalać wrzątkiem. Szpinak rozmrozić. Szalotki i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić na niej posiekane szalotki i ząbek czosnku. Dodać szpinak. Rodzynki odcedzić i wrzucić na patelnie. Całość doprawić startą gałką muszkatołową, octem sherry, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Napełnić farszem naleśniki. Ułożyć naleśniki na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Wierzch posypać orzechami włoskimi i rozkruszoną gorgonzolą. Całość zapiec kilka minut w piekarniku aż naleśniki będą złociste. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.