Naleśniki ze szpinakiem, masłem szałwiowym i mozarellą
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
Naleśniki: | |
woda gazowana | 1 szklanka |
jajko | 1 |
mąka | 1 szklanka |
oliwa | do smażenia |
Farsz: | |
szpinak | 600 g |
mozarella | 4 kulki |
czosnek | 4 ząbki |
masło | 4 łyżki |
wino białe wytrawne | 50 ml |
sól, świeżo zmielony pieprz | do smaku |
orzeszki piniowe | 50 g |
szałwia | kilkanaście listków |
Zmiksować wodę, jajko i mąkę. Dodać szczyptę soli i jeśli trzeba rozrzedzić ciasto wodą do odpowiedniej konsystencji. Odstawić ciasto do lodówki na kilka minut. Szpinak umyć, odwirować, oderwać ogonki, pokroić. Czosnek obrać posiekać. W głębokiej patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić czosnek, dodać szpinak, wlać wino, wymieszać i dusić szpinak 1 minutę pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i mieszając odparować nadmiar płynu. Doprawić solą, pieprzem i łyżką świeżego masła. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Kilka listków szałwii usmażyć na 2 łyżkach masła, odstawić. Na płaskiej patelni smażyć cienkie naleśniki. Na każdy z nich nałożyć porcję szpinaku, kilka kawałków mozarelli i złożyć w trójkąt . Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Ułożyć naleśniki na blasze wyłożonej pergaminem, skropić masłem szałwiowym i piec ok. 5-7 minut. Udekorować listkami szałwii. Podawać z sałatą lub pomidorami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.