Naleśniki ze szpinakiem, masłem szałwiowym i mozarellą

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Naleśniki:
woda gazowana 1 szklanka
jajko 1
mąka 1 szklanka
oliwa do smażenia
Farsz:
szpinak 600 g
mozarella 4 kulki
czosnek 4 ząbki
masło 4 łyżki
wino białe wytrawne 50 ml
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
orzeszki piniowe 50 g
szałwia kilkanaście listków
Fajne, wytrawne i lekkie naleśniki szpinakowe z przyjemnie rozpuszczoną mozarellą i chrupiącymi orzeszkami

Zmiksować wodę, jajko i mąkę. Dodać szczyptę soli i jeśli trzeba rozrzedzić ciasto wodą do odpowiedniej konsystencji. Odstawić ciasto do lodówki na kilka minut. Szpinak umyć, odwirować, oderwać ogonki, pokroić. Czosnek obrać posiekać. W głębokiej patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić czosnek, dodać szpinak, wlać wino, wymieszać i dusić szpinak 1 minutę pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i mieszając odparować nadmiar płynu. Doprawić solą, pieprzem i łyżką świeżego masła. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Kilka listków szałwii usmażyć na 2 łyżkach masła, odstawić. Na płaskiej patelni smażyć cienkie naleśniki. Na każdy z nich nałożyć porcję szpinaku, kilka kawałków mozarelli i złożyć w trójkąt . Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Ułożyć naleśniki na blasze wyłożonej pergaminem, skropić masłem szałwiowym i piec ok. 5-7 minut. Udekorować listkami szałwii. Podawać z sałatą lub pomidorami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.