Naleśniki z serem

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
serowe ciasto naleśnikowe 1 porcja (patrz: prz
twaróg dobrej jakości 400 g
żółtka 4
cukier szklanka
domowy cukier waniliowy lub laska wanilii
śmietanka kremówka 1/2 szklanki
klarowane masło do smażenia
Naleśnikowy deser z pysznym twarogowym nadzieniem. Idealny dla dzieci i całkiem dorosłych łasuchów.

Twaróg zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać ser po łyżce nadal ucierając. Dodać cukier waniliowy lub wyskrobany miąższ z wanilii. Dodawać kremówkę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok. pół szklanki).

Nakładać ser na naleśniki, składać i podsmażać na klarowanym maśle. Podawać ze świeżymi owocami, musem owocowym lub konfiturą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.