Mąkę pszenną połączyć z mlekiem, wodą, jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszać do momentu, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Chochlą nakładać ciasto na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Usmażone placki smarować rozpuszczoną czekoladą i przekładać owocami borówki amerykańskiej. Zawijać w dowolny sposób. Na wierzch opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.
naleśniki z czekoladą i borówkami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 400 g |
mleko | 75 ml |
woda | 70 ml |
jajka | 3 |
cukier | 40 g |
cukier wanilinowy | 15 g |
czekolada gorzka | 90 g |
borówka amerykańska | 250 g |
cukier puder | 1 łyżeczka |
olej | 2 łyżki |