Mąkę pszenną połączyć z mlekiem, wodą, jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszać do momentu, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Chochlą nakładać ciasto na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Usmażone placki smarować rozpuszczoną czekoladą i przekładać owocami borówki amerykańskiej. Zawijać w dowolny sposób. Na wierzch opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 400 g |
mleko | 75 ml |
woda | 70 ml |
jajka | 3 |
cukier | 40 g |
cukier wanilinowy | 15 g |
czekolada gorzka | 90 g |
borówka amerykańska | 250 g |
cukier puder | 1 łyżeczka |
olej | 2 łyżki |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...