Naleśniki śmietanowe
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
jajka | 4 |
cukier | 40 g |
Śmietana gęsta kwaśna | 300 g |
sól | szczypta |
mąka | 120-150 g |
proszek do pieczenia | 1 płaska łyżka |
masło do smażenia | 150 g |
cukier waniliowy | |
dodatki: | |
miód, owoce, śmietana |
Podobne do amerykańskich pancake jednak się od nich różnią. W zimie do podania z miodem w lecie z owocami i bita śmiataną.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, dodając sól. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszając dodać śmietanę, mąkę i proszek. Wmieszać pianę do ciasta. Rozgrzać masło na patelni i smażyć powoli grube naleśniki pod przykryciem. Nie odwracać. Naleśniki układać jeden na drugim. Podawać z dodatkami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.