Naleśniki śmietanowe

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
jajka 4
cukier 40 g
Śmietana gęsta kwaśna 300 g
sól szczypta
mąka 120-150 g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
masło do smażenia 150 g
cukier waniliowy
dodatki:
miód, owoce, śmietana
Podobne do amerykańskich pancake jednak się od nich różnią. W zimie do podania z miodem w lecie z owocami i bita śmiataną.

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, dodając sól. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszając dodać śmietanę, mąkę i proszek. Wmieszać pianę do ciasta. Rozgrzać masło na patelni i smażyć powoli grube naleśniki pod przykryciem. Nie odwracać. Naleśniki układać jeden na drugim. Podawać z dodatkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.