Naleśniki marokańskie (Rghaïf) z serem
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 250 gram |
suche drożdże | 3 gramy |
sól | 1/4 łyżeczki |
letnia woda | 125-150 ml |
mozzarella | |
oliwa z oliwek | 25 ml |
Połączyć mąkę, drożdże, sól i trochę wody w dużej misce. Rozpocząć ugniatanie. Dodać pozostałą część wody tylko jeśli to będzie konieczne. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do stolnicy. Ciasta nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 5 równych kawałków i skropić je oliwą z oliwek. Następnie każdą kulkę rozwałkować i porozciągać delikatnie palcami – tak by ciasto nie popękało. W tym momencie na środek możemy wrzucić odrobine porwanej mozzarelli. Ciasto składamy w kwadratowy „pakunek” (składamy ciasto z każdego brzegu do środka) zamykając wewnątrz ser. Tą metodą przygotowujemy wszystkie 5 pakunków. Układać pojedynczo na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą. W czasie smażenia zmniejszyć ogień. Smażyć z obu storn po 3 minuty. Podawać na gorąco.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.