Naleśniki marokańskie (Rghaïf) z serem

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 250 gram
suche drożdże 3 gramy
sól 1/4 łyżeczki
letnia woda 125-150 ml
mozzarella
oliwa z oliwek 25 ml
Przepis na proste, wytrawne naleśniki. Będą doskonałym dodatkiem do gulaszów mięsnych lub warzywnych. Jeśli pominiemy ser możemy je również podawać na słodko z kwaskowatym dżemem.

Połączyć mąkę, drożdże, sól i trochę wody w dużej misce. Rozpocząć ugniatanie. Dodać pozostałą część wody tylko jeśli to będzie konieczne. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do stolnicy. Ciasta nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 5 równych kawałków i skropić je oliwą z oliwek. Następnie każdą kulkę rozwałkować i porozciągać delikatnie palcami – tak by ciasto nie popękało. W tym momencie na środek możemy wrzucić odrobine porwanej mozzarelli. Ciasto składamy w kwadratowy „pakunek” (składamy ciasto z każdego brzegu do środka) zamykając wewnątrz ser. Tą metodą przygotowujemy wszystkie 5 pakunków. Układać pojedynczo na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą. W czasie smażenia zmniejszyć ogień. Smażyć z obu storn po 3 minuty. Podawać na gorąco. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.