- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 250 gram |
suche drożdże | 3 gramy |
sól | 1/4 łyżeczki |
letnia woda | 125-150 ml |
mozzarella | |
oliwa z oliwek | 25 ml |
Połączyć mąkę, drożdże, sól i trochę wody w dużej misce. Rozpocząć ugniatanie. Dodać pozostałą część wody tylko jeśli to będzie konieczne. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do stolnicy. Ciasta nie trzeba pozostawiać do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 5 równych kawałków i skropić je oliwą z oliwek. Następnie każdą kulkę rozwałkować i porozciągać delikatnie palcami – tak by ciasto nie popękało. W tym momencie na środek możemy wrzucić odrobine porwanej mozzarelli. Ciasto składamy w kwadratowy „pakunek” (składamy ciasto z każdego brzegu do środka) zamykając wewnątrz ser. Tą metodą przygotowujemy wszystkie 5 pakunków. Układać pojedynczo na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą. W czasie smażenia zmniejszyć ogień. Smażyć z obu storn po 3 minuty. Podawać na gorąco.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...