Naleśniki jak kulebiak
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
Naleśniki: | |
jajka | 3 |
mąka pszenna | 100 g |
śmietana 22% | 150 ml |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
mleko | 50 ml |
masło do smażenia | 25 g |
Nadzienie: | |
ryż biały długoziarnisty | 50 g |
jajka na twardo | 2 |
cebula dymka | 4 |
pieczarki | 100 g |
natka pietruszki | mały pęczek |
filet z łososia bez skóry | 200 g |
masło | 60 g |
sok z cytryny | 1 łyżka |
sól i pieprz | do smaku |
Ubić jajka ze śmietaną. Wmieszać mąkę i szczyptę soli. Stopniowo wlać mleko, wymieszać na gładkie ciasto. Na patelni o średnicy 20 cm usmażyć 4 grube naleśniki. Nagrzać piekarnik do 180 C. Przygotować nadzienie. Ugotować ryż. Ugotować jajka na twardo. Jaka obrać, rozgnieść widelcem i wymieszać z ryżem. Cebule pokroić w plasterki. Pieczarki pokroić drobno. Posiekać 3 łyżki natki. Pokroić łososia w mała kostkę. Rozgrzać na patelni 2/3 masła. Dodać dymkę i grzyby. Smażyć 2 minuty. Dodać łososia. Dusić kolejne 2 minuty. Dodać natkę, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Na naleśnikach rozłożyć nadzienie ryżowe a na nim grzybowo – rybne. Zrolować naleśniki i ułożyć spojeniem w dół w naczyniu do zapiekania. Każdy naleśnik naciąć poprzecznie w kilku miejscach. Obłożyć resztą masła. Piec 20 minut. Podawać ze śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.