Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
na ciasto:
mąka gryczana 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajka do ciasta 2
mleko 1,5 szklanki
woda 1,5 szklanki
drożdze 20 g
sól szczypta
Farsz:
szynka 8 plasterków
żółty ser 100 g
jajka 8
sól i pieprz do smaku
klarowane masło lub olej do smażenia
Bardzo udana wersja naleśników na słono.

Drożdże rozetrzeć z łyżką mleka i łyżeczką cukru. Przykryć, odstawić na 10  minut w cieple. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać obydwie mąki, wlać mleko i wodę. Dodać drożdże. Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Usmażyć 8 dużych, grubych naleśników. Nagrzać piekarnik do 200 C. Naleśniki posypać startym serem, ułożyć na każdym plaster szynki. Położyć naleśniki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na środek każdego naleśnika wbić jajko i zawinąć brzegi, tworząc otwarta kopertę. Wstawić naleśniki do piekarnika, przełączyć na grzanie od góry. Zapiekać około 10 minut. Podawać jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.