Naleśniki gryczane z jajkiem sadzonym
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
na ciasto: | |
mąka gryczana | 1 szklanka |
mąka pszenna | 1 szklanka |
jajka do ciasta | 2 |
mleko | 1,5 szklanki |
woda | 1,5 szklanki |
drożdze | 20 g |
sól | szczypta |
Farsz: | |
szynka | 8 plasterków |
żółty ser | 100 g |
jajka | 8 |
sól i pieprz do smaku | |
klarowane masło lub olej do smażenia |
Drożdże rozetrzeć z łyżką mleka i łyżeczką cukru. Przykryć, odstawić na 10 minut w cieple. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać obydwie mąki, wlać mleko i wodę. Dodać drożdże. Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Usmażyć 8 dużych, grubych naleśników. Nagrzać piekarnik do 200 C. Naleśniki posypać startym serem, ułożyć na każdym plaster szynki. Położyć naleśniki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na środek każdego naleśnika wbić jajko i zawinąć brzegi, tworząc otwarta kopertę. Wstawić naleśniki do piekarnika, przełączyć na grzanie od góry. Zapiekać około 10 minut. Podawać jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.