- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
na ciasto: | |
mąka gryczana | 1 szklanka |
mąka pszenna | 1 szklanka |
jajka do ciasta | 2 |
mleko | 1,5 szklanki |
woda | 1,5 szklanki |
drożdze | 20 g |
sól | szczypta |
Farsz: | |
szynka | 8 plasterków |
żółty ser | 100 g |
jajka | 8 |
sól i pieprz do smaku | |
klarowane masło lub olej do smażenia | |
Drożdże rozetrzeć z łyżką mleka i łyżeczką cukru. Przykryć, odstawić na 10 minut w cieple. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać obydwie mąki, wlać mleko i wodę. Dodać drożdże. Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Usmażyć 8 dużych, grubych naleśników. Nagrzać piekarnik do 200 C. Naleśniki posypać startym serem, ułożyć na każdym plaster szynki. Położyć naleśniki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na środek każdego naleśnika wbić jajko i zawinąć brzegi, tworząc otwarta kopertę. Wstawić naleśniki do piekarnika, przełączyć na grzanie od góry. Zapiekać około 10 minut. Podawać jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...