- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
morele | 1 kg |
cukier | 1,2 kg |
woda | 1 szklanka |
Morele umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Włożyć do rondla, zasypać cukrem, zostawić na 20 minut. Wlać wodę i zagotować owoce. Gotować 30 minut na minimalnym ogniu, stale mieszając, żeby nie przywarły. Włożyć gorący dżem do wyparzonych słoików, zamknąć wyparzonymi zakrętkami. Postawić do wystudzenia do góry dnem.
Do dżemu można dodać w trakcie smażenia kwiatki lawendy. Nabierze niezwykłego aromatu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...