Najprostsza tarta truskawkowa
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka pszenna | 100g |
mąka krupczatka | 100g |
żółtka | 2 |
cukier puder | 80 g |
sól | szczypta |
masło | 80 g |
śmietana gęsta | 2-3 łyżki |
dobry dżem truskawkowy lub wiśniowy niskosłodzony | 1 słoik |
truskawki | 1 kg |
cukier puder do posypania | |
melisa do dekoracji |
Na podkład pod owoce wybierz swój ulubiony dżem – nie musi być truskawkowy.
Obie mąki, sól, cukier i masło posiekać nożem. Rozetrzeć na kruszonkę. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić. Wylepić formę do tarty. Nakłuć. Upiec w temperaturze 200 C (ok 15 minut). Ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić. Dżem rozpuścić na ogniu w rondelku. Połowę dżemu wylać na ciasto, ułożyć truskawki, polać resztą dżemu. Przed podaniem udekorować listami melisy i lekko posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.