Najprostsza tarta truskawkowa

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka pszenna 100g
mąka krupczatka 100g
żółtka 2
cukier puder 80 g
sól szczypta
masło 80 g
śmietana gęsta 2-3 łyżki
dobry dżem truskawkowy lub wiśniowy niskosłodzony 1 słoik
truskawki 1 kg
cukier puder do posypania
melisa do dekoracji
Na podkład pod owoce wybierz swój ulubiony dżem – nie musi być truskawkowy.

Obie mąki, sól, cukier i masło posiekać nożem. Rozetrzeć na kruszonkę. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić. Wylepić formę do tarty. Nakłuć. Upiec w temperaturze 200 C (ok 15 minut). Ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić. Dżem rozpuścić na ogniu  w rondelku. Połowę dżemu wylać na ciasto, ułożyć truskawki, polać resztą dżemu. Przed podaniem udekorować listami melisy i lekko posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.