- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka pszenna | 100g |
mąka krupczatka | 100g |
żółtka | 2 |
cukier puder | 80 g |
sól | szczypta |
masło | 80 g |
śmietana gęsta | 2-3 łyżki |
dobry dżem truskawkowy lub wiśniowy niskosłodzony | 1 słoik |
truskawki | 1 kg |
cukier puder do posypania | |
melisa do dekoracji | |
Obie mąki, sól, cukier i masło posiekać nożem. Rozetrzeć na kruszonkę. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić. Wylepić formę do tarty. Nakłuć. Upiec w temperaturze 200 C (ok 15 minut). Ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić. Dżem rozpuścić na ogniu w rondelku. Połowę dżemu wylać na ciasto, ułożyć truskawki, polać resztą dżemu. Przed podaniem udekorować listami melisy i lekko posypać cukrem pudrem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...