Nadziewany indyk

  • Czas 4 godz. 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
indyk 1 szt. (ok. 3 kg)
słonina 500 g
wątróbka z indyka 100 g
rodzynki 50 g
bułka 1
cebula 1 duża szt.
gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
białe wytrawne wino 1 butelka
jajko 2
masło 300 g
cukier szczypta
sól
pieprz

Indyka zanurzyć w winie i zostawić na noc. Następnego dnia indyka osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.

Posiekać wątróbkę i podsmażyć na 100 g masła. Bułkę namoczyć i odcisnąć z nadmiaru wody. Zemleć przez maszynkę słoninę, cebulę i bułkę. Wymieszać, dodać żółtka i pianę ubitą z białek. Doprawić pieprzem, solą, cukrem i gałką muszkatołową. Dodać sparzone rodzynki. Dokładnie wymieszać.

Indyka napełnić farszem i zaszyć białą, bawełnianą nicią. Ułożyć go w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Roztopić pozostałe masło (prawie cała kostkę) i polać nim indyka. Skropić mięso niewielką ilością wody. Indyka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec trzy i pół godziny. Podczas pieczenia kilkakrotnie polać wodą z winem i powstającym sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.