Indyka zanurzyć w winie i zostawić na noc. Następnego dnia indyka osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Posiekać wątróbkę i podsmażyć na 100 g masła. Bułkę namoczyć i odcisnąć z nadmiaru wody. Zemleć przez maszynkę słoninę, cebulę i bułkę. Wymieszać, dodać żółtka i pianę ubitą z białek. Doprawić pieprzem, solą, cukrem i gałką muszkatołową. Dodać sparzone rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Indyka napełnić farszem i zaszyć białą, bawełnianą nicią. Ułożyć go w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Roztopić pozostałe masło (prawie cała kostkę) i polać nim indyka. Skropić mięso niewielką ilością wody. Indyka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec trzy i pół godziny. Podczas pieczenia kilkakrotnie polać wodą z winem i powstającym sosem.