Nadziewana kaczka
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kaczka | 1 |
wątróbka drobiowa | 300 g |
duże jabłka | 2 |
pomarańcza | 1 |
cebula | 3 |
mała bułka | 1 |
masło | 1 łyżka |
majeranek | 4 łyżki |
majeranek świeży | 3-4 gałązki |
ziele angielskie | kilka ziaren |
listek laurowy | |
białe wino | 2 szklanki |
sól i pieprz |
Kaczkę umyć osuszyć oraz natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować farsz. Pokroić bułkę w małą kostkę. Podsmażyć grzanki na maśle. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę. Pomarańczę odfiletować i pokroić na małe cząstki. Cebule posiekać. Posiekać wątróbkę. Wymieszać składniki farszu. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem, zaszyć bawełnianą nicią. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać połową wina. Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 1 godzinę na każdy kilogram kaczki, polewając co 20 minut sosem z pieczenia i winem. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć kaczę, obłożyć kilkoma listkami laurowymi. Wyjąć i posypać majerankiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.