- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kaczka | 1 |
wątróbka drobiowa | 300 g |
duże jabłka | 2 |
pomarańcza | 1 |
cebula | 3 |
mała bułka | 1 |
masło | 1 łyżka |
majeranek | 4 łyżki |
majeranek świeży | 3-4 gałązki |
ziele angielskie | kilka ziaren |
listek laurowy | |
białe wino | 2 szklanki |
sól i pieprz | |
Kaczkę umyć osuszyć oraz natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować farsz. Pokroić bułkę w małą kostkę. Podsmażyć grzanki na maśle. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę. Pomarańczę odfiletować i pokroić na małe cząstki. Cebule posiekać. Posiekać wątróbkę. Wymieszać składniki farszu. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem, zaszyć bawełnianą nicią. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać połową wina. Wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 1 godzinę na każdy kilogram kaczki, polewając co 20 minut sosem z pieczenia i winem. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć kaczę, obłożyć kilkoma listkami laurowymi. Wyjąć i posypać majerankiem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...