Naan, chlebek indyjski
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 7 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 300 g |
drożdze | 20 g |
olej | 1 łyżka |
masło stopione | 3 łyżki |
mleko | 4 łyżki |
jogurt naturalny | k. 150 ml |
cukier | 1 łyżeczka |
wybrane zioła niekoniecznie | |
sól | pół łyżeczki |
Podstawowe danie kuchni hinduskiej, znakomite jako dodatek do zup i sosów.
Letnie mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić. Gdy zaczyn podrośnie wyrobić ciasto ze wszystkich składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać jogurtu. Dodać zioła jeśli ich używamy. Wyrabiać ciasto 5 minut. Przykryć i ostawić do rośnięcia na kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). Rozgrzać piekarnik do 200C. Na dole ustawić blachę z wodą, aby parowała zapobiegając wysuszeniu ciasta. Ciasto podzielić na porcje. Każdy kawałek rozwałkować na placek, położyć na blasze i piec na górze piekarnika 5 minut. Potem odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Gorące placki odkładać przykrywając ściereczką aby nie wyschły.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.