- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 7 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 300 g |
drożdze | 20 g |
olej | 1 łyżka |
masło stopione | 3 łyżki |
mleko | 4 łyżki |
jogurt naturalny | k. 150 ml |
cukier | 1 łyżeczka |
wybrane zioła niekoniecznie | |
sól | pół łyżeczki |
Letnie mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić. Gdy zaczyn podrośnie wyrobić ciasto ze wszystkich składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać jogurtu. Dodać zioła jeśli ich używamy. Wyrabiać ciasto 5 minut. Przykryć i ostawić do rośnięcia na kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). Rozgrzać piekarnik do 200C. Na dole ustawić blachę z wodą, aby parowała zapobiegając wysuszeniu ciasta. Ciasto podzielić na porcje. Każdy kawałek rozwałkować na placek, położyć na blasze i piec na górze piekarnika 5 minut. Potem odwrócić i piec jeszcze 5 minut. Gorące placki odkładać przykrywając ściereczką aby nie wyschły.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...