MUS CZEKOLADOWY

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
gorzka czekolada 2 tabliczki
masło 2 łyżki
jajka 4 sztuki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
rodzynki 5 dag
rum 40 ml
rurki waflowe 12 sztuk
bita śmietana 1 szklanka
kakao 1 łyżka

Gorzką czekoladę pokrój ostrym nożem lub połam na niewielkie kawałki. Przygotuj rondelek i wrzuć do niego kawałki czekolady. Dodaj 2 łyżki masła i wlej 4 łyżki wody. Gotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy z masłem. Zdejmij zagotowaną masę z ognia i odstaw do całkowitego przestudzenia.

W tym czasie oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i łyżeczką cukru waniliowego. Dodaj do przestudzonej czekolady, wymieszaj. Rodzynki opłucz, skrop rumem lub kilkoma łyżkami wody z 2-3 kroplami olejku rumowego.

Białka ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z masą czekoladową i rodzynkami. Odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia. Ozdób bitą śmietaną, posyp kakao, podawaj razem z rurkami. 

Rada: Tylko gorzka czekolada daje gwarancję, że mus dobrze stężeje. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.